Last van lage rugpijn tijdens lange autoritten? Dit is wat je er aan kunt doen!

De meeste mensen krijgen na of tijdens lange autoritten last van hun rug. Bij hele lange ritten zoals naar de vakantiebestemming zal de rug veel belast worden. Toch is er veel wat je kan doen om de ergste rugpijn te voorkomen. Denk hierbij aan de volgende tips.

1. Verzet je stoel

Voordat je gaat rijden eerst even je stoel verzetten. De kleinste ergernis aan het begin van je rit, zal aan het einde echt pijn gaan geven. Denk hierbij aan het volgende:

  • Geef de onderrug voldoende ondersteuning
  • Zorg dat er een lichte holling in de rug aanwezig is (eventueel gebruik maken van een klein beetje lendensteun of een opgerolde handdoek
  • Ga niet op je portemonnee zitten of op je telefoon, haal alles uit je zakken voordat je gaat rijden
  • Zorg dat je stuur voldoende dichtbij is zodat je er niet naar hoeft te reiken

2. Houd je rug in beweging

Houd je rug, ook tijdens het autorijden, in beweging! Je rug is niet gemaakt voor langdurige statische houdingen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen kan je (het liefst elke 15 minuten) je rug een klein beetje hol en bol maken. Of bijvoorbeeld rondjes draaien met je heupen. Het hoeven geen grote bewegingen te zijn.

 

Ook kan je de beweging in je rug houden door af en toe je stoelhouding een klein beetje te wisselen. Zo laat je de spieren in je rug elke keer net even anders aanspannen en hou je de doorbloeding op peil.

3. Plan je stops

Het is goed om tijdens je rit wat stops in te plannen. Moet je tanken of naar de wc? Neem even de tijd om de boel goed op te rekken/ te strekken en te bewegen. Dan kan je vaak fit weer verder.

 

Een hele goede reis!!